Verovanja

167938 257x352 ornate spider in web

U nekih kulturama paukovi se smatraju svetim životinjama i predstavljaju simbol moći, rasta, večnosti, mudrosti.

Sam pauk je simbol strpljenja i upornosti jer svoju mrežu stalno obnavlja i strpljivo čeka da se uhvati plen.

Smatra se da pauk donosi sreću i često je deo mitova i legendi drevnih civilizacija i naroda (Grčka, Indija, Maje). Da se nadjete u Engleskoj i imate malog pauka na rukavu, Englez bi vam rekao da to znači da vas očekuje neki novac.

Sanjati paukove je takodje pozitivna stvar. Kaže se da vas u bliskoj budućnost čeka neki novac, ali pod uslovom da vas pauk u snu ne ujede. Ako vas ujede, izgubićete novac. Ako pak sanjate kako pauk oko vas plete mrežu, to se može tumačiti da ste uvučeni ili da ćete biti uvučeni u neprijatnu situaciju i bićete verovatno izmanipulisani.

Ubiti pauka donosi nesreću i gubitak novca. Ako baš morate da ga ubijete, obavezno da mu se izvinite i da mu objasnite da to nije ništa lično, inače će vas terati maler neko vreme.

U Srbiji, koliko je meni poznato, za paukove se kaže da donose sreću, pogotovo ako se misli na one kućne, sa dugačkim nogama. Mada se može čuti i da je vreme za udaju ako su napravili mrežu iznad devojačkog kreveta. Smo za jednu vrstu pauka postoji negativno verovanje, prema kojem pauk dolazi iz samog Pakla. To je vrsta Geolycosa vultuosa koju uglavnom možemo sresti na grobljima, kako viri iz svoje rupe. Potpuno crna, sa helicerama izrazito narandžaste boje (boje vatre), deluje na prvi pogled kao pravi glasnik iz Pakla. Za sve ostale paukove, pogotovo one kućne, često se kaže da donose sreću.

ako znate za neka verovanja o paukovima iz vašeg kraja, pišite mi na email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vesti naslovna

 Dan paukova

Manifestacija „Dan paukova“ je osmišljena da popularizuje biodiverzitet Srbije kroz manje omiljene grupe organizama kao što su paukovi. Centralni dogadjaj je planiran za 16.11.2019., u periodu od 12 do 15h.
Dan paukova 2019 najava

 

 

 

 

Potraži na sajtu

Pojmovnik

 • Adult +

  Odrastao pauk, seksualno zrela jedinka   Read More
 • Ballooning +

  Jedrenje na vetru, način migracije tj. seobe paukova. To se obično dešava u odredjenom razvojnom periodu i pod odredjenim vremenskim Read More
 • Cefalotoraks +

  Glaveno-grudni region (PROZOMA) Read More
 • Egzoskelet +

  Spoljašnji čvrsti omotač koji služi kao potpora i mesto vezivanja mišića. Kutikula kod paukova ima ulogu egzoskeleta. Read More
 • Ekstremiteti +

  Udovi (npr. ruke, noge) Krajnji delovi tela Read More
 • Feromoni +

  Signalne supstance koje produkuju i sekretuju različite žlezde. Uglavnom su seksualnog karaktera i imaju važnu ulogu u pronalaženju partnera i Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Dodatne informacije

Paukovi i čovek

 • Kultura
 • Verovanja
 • Strah

Hvatač snova     dreamcatcher

Hvatač snova potiče iz kulture Američkih indijanaca pod imenom Ojibwe (Chippewa), koji su kasnije usvojila i neka druga plemena kroz mešane brakove ili trgovinu.

Read More

167938 257x352 ornate spider in web

U nekih kulturama paukovi se smatraju svetim životinjama i predstavljaju simbol moći, rasta, večnosti, mudrosti.

Read More

Arahnofobija spider web clipart png cute green spider

Povezanost čoveka sa paukovima ogleda se i u postojanju specifične zoofobije koja se naziva arahnofobija i predstavlja jedan, često iracionalan, strah od paukova i drugih paukolikih životinja.

Read More