Izgled

Kako izgleda jedan pauk? 

za izgled

Telo paukova je prekriveno tvrdim hitinskim omotačem koji predstavlja spoljašnji skelet, daje čvrstinu telu i štiti ih od uticaja spoljašnje sredine.

 

Na samom telu jasno se vide 2 regiona : glaveno - grudni i trbušni, koji su spojeni uzanom drškom pedicelom.

Na glavi se nalaze oči i usta. Paukovi imaju 6 ili 8 očiju, pećinske vrste nemaju oči. Broj, ras

pored i veličina očiju su veoma važni za razlikovanje vrsta.

Usta su opremljena opasnim oružjem koje se zove helicere. One su smeštene ispred usta i završavaju se većom ili manjom kandžom. Kroz kandžu slobodno klizi otrov iz otrovne žlezde. Pomoću helicera paukovi hvataju i ubijaju plen, ali se i brane od neprijatelja. Bočno od usta, sa svake strane, postavljene su pomoćne nožice koje se zovu pedipalpi. Kod ženke pedipalpi, ili skraćeno palpi, veoma liče na noge i njima se pauk pomaže pri ishrani, dok je kod mužjaka njihova gradja veoma složena tako da, osim u ishrani, imaju veoma važnu ulogu za vreme parenja.

Paukovi imaju 4 para nogu za hodanje. Noge su člankovite i zglobno povezane sa telom, što omogućava ovim životinjama vrlo vešto kretanje i daleke skokove. Na nogama se nalaze čulne dlačice kojima paukovi osećaju i najmanje vibracije izazvane plenom, vetrom ili mogućim ljubavnim partnerom.

Trbuh paukova je veoma različit po veličini i boji, ponekad sa izraštajima. Na donjoj strani stomaka nalaze se paučinaste bradavice iz kojih pauk prede svilu, zatim organi za disanje, kao i polni otvor. Paukovi dišu na listolika pluća ili traheje.

Vesti naslovna

 Dan paukova

Manifestacija „Dan paukova“ je osmišljena da popularizuje biodiverzitet Srbije kroz manje omiljene grupe organizama kao što su paukovi. Centralni dogadjaj je planiran za 16.11.2019., u periodu od 12 do 15h.
Dan paukova 2019 najava

 

 

 

 

Potraži na sajtu

Pojmovnik

 • Adult +

  Odrastao pauk, seksualno zrela jedinka   Read More
 • Ballooning +

  Jedrenje na vetru, način migracije tj. seobe paukova. To se obično dešava u odredjenom razvojnom periodu i pod odredjenim vremenskim Read More
 • Cefalotoraks +

  Glaveno-grudni region (PROZOMA) Read More
 • Egzoskelet +

  Spoljašnji čvrsti omotač koji služi kao potpora i mesto vezivanja mišića. Kutikula kod paukova ima ulogu egzoskeleta. Read More
 • Ekstremiteti +

  Udovi (npr. ruke, noge) Krajnji delovi tela Read More
 • Feromoni +

  Signalne supstance koje produkuju i sekretuju različite žlezde. Uglavnom su seksualnog karaktera i imaju važnu ulogu u pronalaženju partnera i Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Dodatne informacije

Paukovi i čovek

 • Kultura
 • Verovanja
 • Strah

Hvatač snova     dreamcatcher

Hvatač snova potiče iz kulture Američkih indijanaca pod imenom Ojibwe (Chippewa), koji su kasnije usvojila i neka druga plemena kroz mešane brakove ili trgovinu.

Read More

167938 257x352 ornate spider in web

U nekih kulturama paukovi se smatraju svetim životinjama i predstavljaju simbol moći, rasta, večnosti, mudrosti.

Read More

Arahnofobija spider web clipart png cute green spider

Povezanost čoveka sa paukovima ogleda se i u postojanju specifične zoofobije koja se naziva arahnofobija i predstavlja jedan, često iracionalan, strah od paukova i drugih paukolikih životinja.

Read More