Strah

Arahnofobija spider web clipart png cute green spider

Povezanost čoveka sa paukovima ogleda se i u postojanju specifične zoofobije koja se naziva arahnofobija i predstavlja jedan, često iracionalan, strah od paukova i drugih paukolikih životinja.

 Ovaj strah spada u 5 najčešćih fobija kod ljudi. Naučnici predpostavljaju da se čovek može roditi sa ovakvim strahom i ako mu strah omogućava veću šansu za preživljavanje, kaže se da je to zdrav strah. Medjutim, sve češće se dolazi do zaključka da je ipak arahnofobija jedan neopravdan strah od paukova koji ima veliki kulturološki karakter. U državama gde su pauci sastavni deo ishrane, fobije skoro i ne postoje, dok je na Starom kontinentu situacija obrnuta. U Britaniji se čak 40% žena i 20% muškaraca oseti anksiozno, nervozno i uplašeno kad se sretne sa paukom, dok se na Papui, Novoj Gvineji ili  Kambodži, paukovi redovno jedu prženi i straha nema. U Srbiji o tome još uvek nema podataka.

Lekari kažu, da bi prevazišli strah moramo se bliže upoznati sa predmetom našeg straha. To praktično znači da paukovima moramo posvetiti malo više pažnje. Čim saznamo zašto imaju 8 očiju i 8 nogu, zašto pletu mreže ili menjaju boju u zavisnosti od cveta na kojem se kriju, kako mogu da žive ispod vode ili da imitiraju mrave, naš pogled na njih će se sigurno promeniti. Moja preporuka je: odlazak u prirodu predstavlja pravi početak za tako nešto.