2015

Anyphaena accentuata

anyphaena accentuata

 

Anyphaena accentuata (Walckenaer 1802) – buzzing spider, zujalica

Ovaj tzv. pauk zujalica je veoma čest u Evropi. Dužina tela ženke (na slici) je od 5–9 mm, dok su mužjaci  nešto malo manji, oko 4–7 mm. Telo im je svetlo žuto do braon, a glaveno-grudni region ima dve tamne nazubljene trake. Na gornjoj strani abdomena nalaze se četiri skoro paravougaone crne fleke karakteristične za ovu vrstu. Noge su prošarane žuto-braon.

Odrasle jedinke srećemo u prirodi od maja do avgusta. Mužjaci pokazuju veoma neobično ponašanje za vreme parenja. Bubnjaju pedipalpima i prvim parom nogu o ženkino sklonište i vibriraju abdomenom u isto vreme. To stvara karakteristično zujanje i po njemu su paukovi i dobili englesko ime ‘buzzing spiders’.

Anyphaena accentuata je pauk nizijskih predela, čija vertikalna distribucija ne prelezi 1000mnv. Preferira krune listopadnog drveća, ali se takodje može naći na žbunju i četinarima. Tokom dana pauk se krije u skloništu koje je napravljeno od lišća isprepletanog paučinom. Tokom noći lovi male krilate insekte. Parenje i polaganje jaja se takodje odvija u tom skloništu. Zimi ovu vrstu možete pronaći ispod kore trulog drveća. Danas je takodje česta i u kućama. U Evropi se ne smatra ugroženom i nije joj potrebna pravna zaštita.

Zujalica pripada familiji paukova fantoma (Anyphaenidae). Ova familija ima preko 500 vrsta rasprostranjenih širom sveta, od kojih je samo osam zabeleženo u Mediteranskom regionu, šest u Evropi i dve u centralnoj Evropi. Kod nas je zabeležena samo ova jedna.

Tekst sastavljen na osnovu engeskog teksta koji je objavilo Evropsko arahnološko udruženje. Ako želite ta pročitate original i pogledate još slika ovog pauka posetite link:
http://www.european-arachnology.org/wdp/?page_id=421