Život

Šta radi pauk kad se zaljubi?

 za zivot

Kod paukova je veoma često izražena velika razlika u veličini i izgledu izmedju mužjaka i ženki.

To se stručno naziva polni dimorfizam Mužjaci su uglavnom manji, tako da im često preti opasnost da postanu plen i budu pojedeni kada su u blizini ženke.

Zbog toga kod svih vrsta postoji specifično ponašanje za vreme parenja. Neki nose poklone, na primer muvu umotanu u paucinu, kako bi preusmerili pažnju sa sebe na plen, dok neke vrste izvode “svadbene plesove”. To znači da svojim ženkama šalju signale da su tu, tako što plešu u nekom svom ritmu, a pri tome mašu nogama, trbuhom, pedipalpima. Svaka vrsta ima jedinstveni ples.

Posle parenja ženke polažu jaja u specijalne vrećice od svile, koje se zovu KOKONI. Oblik, veličina i boja kokona je različita. Neke zenke nose svoje kokone sa sobom do izleganja mladih, druge ih čuvaju okačene na svojoj mreži, dok ima i onih koje ne vode nikakvu brigu o njima.

Mladi rastu u kokonu i van njega tako što se „presvlače“. To znači da odbacuju svoj stari čvrsti hitinski omotač koji im ne dozvoljava da rastu, polako se suše i menjaju dimenzije, postaju veći i formiraju novi omotač. Ukupan broj presvlačenja, koji pauk ima tokom svog života, zavisi od vrste. One koje žive duže puno puta se presvlače. Medjutim, naši paukovi obično žive samo jednu godinu i presvlače se svega par puta.