Izgled

Kako izgleda jedan pauk? 

za izgled

Telo paukova je prekriveno tvrdim hitinskim omotačem koji predstavlja spoljašnji skelet, daje čvrstinu telu i štiti ih od uticaja spoljašnje sredine.

 

Na samom telu jasno se vide 2 regiona : glaveno - grudni i trbušni, koji su spojeni uzanom drškom pedicelom.

Na glavi se nalaze oči i usta. Paukovi imaju 6 ili 8 očiju, pećinske vrste nemaju oči. Broj, ras

pored i veličina očiju su veoma važni za razlikovanje vrsta.

Usta su opremljena opasnim oružjem koje se zove helicere. One su smeštene ispred usta i završavaju se većom ili manjom kandžom. Kroz kandžu slobodno klizi otrov iz otrovne žlezde. Pomoću helicera paukovi hvataju i ubijaju plen, ali se i brane od neprijatelja. Bočno od usta, sa svake strane, postavljene su pomoćne nožice koje se zovu pedipalpi. Kod ženke pedipalpi, ili skraćeno palpi, veoma liče na noge i njima se pauk pomaže pri ishrani, dok je kod mužjaka njihova gradja veoma složena tako da, osim u ishrani, imaju veoma važnu ulogu za vreme parenja.

Paukovi imaju 4 para nogu za hodanje. Noge su člankovite i zglobno povezane sa telom, što omogućava ovim životinjama vrlo vešto kretanje i daleke skokove. Na nogama se nalaze čulne dlačice kojima paukovi osećaju i najmanje vibracije izazvane plenom, vetrom ili mogućim ljubavnim partnerom.

Trbuh paukova je veoma različit po veličini i boji, ponekad sa izraštajima. Na donjoj strani stomaka nalaze se paučinaste bradavice iz kojih pauk prede svilu, zatim organi za disanje, kao i polni otvor. Paukovi dišu na listolika pluća ili traheje.