2015

Anyphaena accentuata

anyphaena accentuata

 

Anyphaena accentuata (Walckenaer 1802) – buzzing spider, zujalica

Ovaj tzv. pauk zujalica je veoma čest u Evropi. Dužina tela ženke (na slici) je od 5–9 mm, dok su mužjaci  nešto malo manji, oko 4–7 mm. Telo im je svetlo žuto do braon, a glaveno-grudni region ima dve tamne nazubljene trake. Na gornjoj strani abdomena nalaze se četiri skoro paravougaone crne fleke karakteristične za ovu vrstu. Noge su prošarane žuto-braon.

Odrasle jedinke srećemo u prirodi od maja do avgusta. Mužjaci pokazuju veoma neobično ponašanje za vreme parenja. Bubnjaju pedipalpima i prvim parom nogu o ženkino sklonište i vibriraju abdomenom u isto vreme. To stvara karakteristično zujanje i po njemu su paukovi i dobili englesko ime ‘buzzing spiders’.

Anyphaena accentuata je pauk nizijskih predela, čija vertikalna distribucija ne prelezi 1000mnv. Preferira krune listopadnog drveća, ali se takodje može naći na žbunju i četinarima. Tokom dana pauk se krije u skloništu koje je napravljeno od lišća isprepletanog paučinom. Tokom noći lovi male krilate insekte. Parenje i polaganje jaja se takodje odvija u tom skloništu. Zimi ovu vrstu možete pronaći ispod kore trulog drveća. Danas je takodje česta i u kućama. U Evropi se ne smatra ugroženom i nije joj potrebna pravna zaštita.

Zujalica pripada familiji paukova fantoma (Anyphaenidae). Ova familija ima preko 500 vrsta rasprostranjenih širom sveta, od kojih je samo osam zabeleženo u Mediteranskom regionu, šest u Evropi i dve u centralnoj Evropi. Kod nas je zabeležena samo ova jedna.

Tekst sastavljen na osnovu engeskog teksta koji je objavilo Evropsko arahnološko udruženje. Ako želite ta pročitate original i pogledate još slika ovog pauka posetite link:
http://www.european-arachnology.org/wdp/?page_id=421

Vesti naslovna


KONKURS

za najlepšu pesmu o pauku i paukovoj mreži

Poštovani ljubitelji prirode, povodom obeležavanja „Dana paukova“ 2019. godine, otvaramo Prvi dečiji pesnički konkurs o ovim neobičnim životinjama. Želimo da podstaknemo pozitivan stav prema njima i da ih učinimo popularnijim nego što jesu. Najlepše pesme biće pročitane na manifestaciji 16.11.2019.

konkurs


Dan paukova

Manifestacija „Dan paukova“ je osmišljena da popularizuje biodiverzitet Srbije kroz manje omiljene grupe organizama kao što su paukovi. Centralni dogadjaj je planiran za 16.11.2019., u periodu od 12 do 15h.
Dan paukova 2019 najava

 

 

 

 

Potraži na sajtu

Pojmovnik

 • Adult +

  Odrastao pauk, seksualno zrela jedinka   Read More
 • Ballooning +

  Jedrenje na vetru, način migracije tj. seobe paukova. To se obično dešava u odredjenom razvojnom periodu i pod odredjenim vremenskim Read More
 • Cefalotoraks +

  Glaveno-grudni region (PROZOMA) Read More
 • Egzoskelet +

  Spoljašnji čvrsti omotač koji služi kao potpora i mesto vezivanja mišića. Kutikula kod paukova ima ulogu egzoskeleta. Read More
 • Ekstremiteti +

  Udovi (npr. ruke, noge) Krajnji delovi tela Read More
 • Feromoni +

  Signalne supstance koje produkuju i sekretuju različite žlezde. Uglavnom su seksualnog karaktera i imaju važnu ulogu u pronalaženju partnera i Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Dodatne informacije

Paukovi i čovek

 • Kultura
 • Verovanja
 • Strah

Hvatač snova     dreamcatcher

Hvatač snova potiče iz kulture Američkih indijanaca pod imenom Ojibwe (Chippewa), koji su kasnije usvojila i neka druga plemena kroz mešane brakove ili trgovinu.

Read More

167938 257x352 ornate spider in web

U nekih kulturama paukovi se smatraju svetim životinjama i predstavljaju simbol moći, rasta, večnosti, mudrosti.

Read More

Arahnofobija spider web clipart png cute green spider

Povezanost čoveka sa paukovima ogleda se i u postojanju specifične zoofobije koja se naziva arahnofobija i predstavlja jedan, često iracionalan, strah od paukova i drugih paukolikih životinja.

Read More